Käteisen käyttö kielletty - katoaako fyysinen raha?

Kuva: Unsplash, Matthew Kwong

Kuva: Unsplash, Matthew Kwong

Korona (COVID-19) on vaikuttanut käteisen käyttöön todella voimakkaasti ja useassa ravintolassa sitä ei enää käytetä ollenkaan. Osassa jopa kortin käytöstä on luovuttu ja tilaukset tehdään ja maksetaan mobiilisti. Tämän ääripään toisessa päässä on jokaisen kaupan kassalta tuttu “suosi lähimaksua” kehotukset.

Selviääkö käteinen koronasta?

Itse olen käyttänyt yli vuoden pelkästään Apple Payta maksujen suorittamiseen kaupan kassalla eikä ongelmia ole tullut vastaan. Välillä puhelimella tai kellolla maksaminen on suuri ihmettelyn aihe myyjän puolelta, kuten kesällä torilta mansikoita ostaessa. Puhelimella maksamisen ihmettelystä huolimatta mansikkakauppiaskin suosi lähimaksua ja pyrki välttämään käteistä.

Itse lähdinkin pohtimaan kokeeko käteinen vahvan pudotuksen nyt uudessa normaalissa, kun ihmiset ovat tottuneet lähimaksuun ja mobiilimaksamiseen. Tässä varmasti erot maiden välillä ovat suuria ja oman matkailun pohjalta voin todeta, että Suomessa kortti- ja mobiilimaksaminen edustaa maailman kärkeä - muut Pohjoismaat pyörii about samassa tilanteessa.

Maksaminen maailmalla

Vuoden mittaan Apple Pay ei ole toiminut aina, mutta nämä tilanteet on olleet Suomen ulkopuolella. Jenkeissä on niin laajaa variaatiota maksamisessa, ettei sitä heti uskoisi. Shekkien merkitys on vielä hyvin voimakas ja aamulenkin yhteydessä Bostonissa yritin maksaa kahvin Apple Watchilla, mutta en siinä onnistunut, koska maksupääte tuki lähimaksamista, mutta ei Apple Payta. Samaisessa maassa käteinen on edelleen hyvin vahvassa asemassa, mutta katsotaan miten tilanne nyt kehittyy. Jenkeissä tulo-, luokka-, elintasoerot ovat niin suuria, että muutosta en näe kovin nopeasti tapahtuvan, koska infra ei vielä toimi.

Toisena esimerkkinä on Saksa ja Itävalta, joissa ehdotettiin jossain vaiheessa käteisestä kokonaan luopumista, mutta se sai historiallisista syistä niin kovan vastustuksen, ettei muutos mennyt eteenpäin. Sielläkään en näe muutoksen tapahtuvan kovin helpolla, koska utilitaarisen ajan haavat ovat vielä niin voimakkaat eivätkä ihmiset halua, että kaikista heidän maksuistaan on joku digitaalinen jälki olemassa.

Suomella mahdollisuus erottua

Näkisin kuitenkin, että Suomella olisi mahdollisuus erottua taas teknologisella edelläkävijyydellä, jos käteisen käytöstä koronan pakottamana luovuttaisiin vieläkin enemmän. Uusi tilanne voisi olla kiihdytin uusille vielä keksimättömille tavoille maksaa ja hoitaa taloutta.

Henri Pallonen

En pidä teknologiaa itseisarvona, mutta uskon sen olevan keskiössä nykypäivän liiketoiminnassa. Oikein hyödynnettynä teknologia tarjoaa laajoja hyötyjä sekä yrityksille että asiakkaille.

https://www.pallonen.com
Next
Next

Asiakaslähtöinen myynti - ota NOTE avuksi